edcfin 发表于 2008-7-9 11:10:06

宏願大到這樣細 距離卻隔千萬里

宏願 周柏豪

曲Kay Chan x Clickmusic
詞林夕

明知 殘酷亦只可以面對
期望你 回望我 無疑更受罪
禮物無知 還在走的掛鐘
都似掛住心碎
還提示你與我
無限分鐘的過去

明知 懷舊換不到勇氣
然而若要 放下你 如行過赤地
何妨天真 想想 總有日可再一起
離別幾千天 當做嬉戲

如果等到的只得幽怨 也是我心願
如果可將光陰都扭轉 我未怕痠
如果可分享當初恩怨
也未怕又一次失戀
宏願是大到這樣細
再與你入戲院
流星假使比哭聲心軟
我笑著去許願
離開假使只因性格
性格任你選
奇蹟假使一生得一次
這晚讓我抱回這份暖

遙遙望見你回頭 怎算是遠
如宏願太過渺茫 不去預算

還好 仍然未捨得放棄
才明白我 會為愛 和時間競技
純如清水 只想 跟你又走到一起
承受些傷悲 也是福氣

如果等到的只得幽怨 也是我心願
如果可將光陰都扭轉 我未怕痠
如果可分享當初恩怨
也未怕又一次失戀
宏願是大到這樣細
再與你入戲院
流星假使比哭聲心軟
我笑著去許願
離開假使只因性格
性格任你選
奇蹟假使一生得一次
這晚讓我抱回這份暖

幻想 比心死 更熱暖
未管 新的衫 比昨日暖

從呢首歌開始 其實已經結束了

edcfin 发表于 2008-7-9 12:26:51

13個鐘後 同哥哥推住行李車行出機場 終於見到哥哥既女朋友kyoko 美女果然犀利 13個鐘既機 其實我地已經好累 但系kyoko一出現 無話哥哥 我都精神曬

一番噓寒問暖之後 哥哥行過離同我講 “kyoko話無開到部x5離喔” 我眼都凸曬 “咩話 我地甘多行李 你坐車頂阿?” 距kakaka甘走返kyoko度

行到停車場搵到架車了 一睇 x5 好彩 唔使坐車頂 不過 果對情侶連搬行李都要卿卿我我 睇到都有d...唉 不過...睇開左拉 唔再好似小朋友甘 換著幾年前 自己見到實好唔爽 成熟左 平時見到d情侶好開心 自己都會莫名其妙開心 希望人地幸福

[行使中]
望住出面一切都同以前既地方唔同曬 有d興奮 有d期待 有d失落 果一切 果5年 就甘結束了 呢條路 真系自己揀既咩 其實系真系想為左以後努力 定系為左逃避
無論系點 都要好好努力 因為一句話 揀左呢段13小時既距離 以前覺得現實既人好討厭 下下講錢 但系後尾我都變左現實既人
因為有物質唔一定有愛情 但系 有愛情一定唔可以無物質 可能唔系所有愛情都系甘 但系至少我既需要
點都好 新既生活已經開始 或者過多幾年 我就唔再系甘了 自己望住出面發呆 唸住自己要開始新既生活 突然笑左下 點知俾美女見到...
kyoko "kenci, y do u laugh?"
"ha, coz i see u again. i am so happy. who will be sad when the guy c a pretty girl?"
呵呵 一句話就氹到美女笑了 不過其實溝通都仲好系問題 因為日文我淨系識好簡單幾句完全唔可以用離溝通既話同小小單詞 印象最深刻既系“水” "mizu"
幾年前 有人教過我 亦寫過好多次 miz u
但系從幾時開始 連我自己都忘記左 miz u 已經無再出現過

送左kyoko去返學後 返屋企了 終於終於返屋企了
但系時差問題 兩個人晚晚系屋企玩will玩到凌晨 一系督波 日日都出去見唔同既人 出去食飯 出去買野 行街 當然 差唔多日日食飯都見到kyoko美女 亦接系話 幾乎晚晚都做電燈膽..
不過甘樣既生活有咩唔好?起碼好少唸起以前發生既事

不過其實每個晚黑 自己一個果時又唸返起 又重頭唸返一次
都仲系覺得自己根本無系件事走出離
雖然走既時候都無同任何人講 但系走之前最後一晚發左個夢

個夢 好好 好到我忘記左現實 傻到自己呃自己
仲問自己最後一晚發到呢個夢
系好既開始 定系好既結束?

待續

页: [1]
查看完整版本: 宏願大到這樣細 距離卻隔千萬里