小黑.y 发表于 2009-2-28 00:16:40

"愛情vs親情".邊樣重要d.呢.?

故事係咁~話說呢.有嗰男同嗰女好恩愛.佢哋係埋一齊.已經經歷佐好多風風雨雨.
   但好衰唔衰.呢嗰男嘅屋企人反對佢同嗰女一齊喔.
      而呢嗰男呢.又超鍾意呢嗰女喔.
            為佐嗰女.佢咩都會為佢去做喔.

好啦.講到呢度.
                   想問下大傢.有咩建議俾呢嗰男呢.?

Carychan 发表于 2009-2-28 01:13:45

好简单姐~你了解下果个男既屋企人点解会反对先啦~其他既我到时再解答你~

小黑.y 发表于 2009-2-28 01:22:13

聽講好似係話.
嗰男嘅屋企人.覺得嗰女唔好囖.
又覺得嗰女嘅屋企.
襯唔起嗰男.
嗰男嘅屋企人驚日后佢嗰仔會好大压力.
類似係咁啦.

Carychan 发表于 2009-2-28 02:34:59

如果个男既同个女既都好中意对方~甘就简单啦~
他地屋企人都系为他地好姐~
为日约晒出黎坐低好好倾下应该吾成问题既~

meiso1152 发表于 2009-2-28 03:19:38

LZ...你講既情況勁似我e+

小黑.y 发表于 2009-2-28 18:19:56

最弊佢哋雙方都見曬傢長啦.
但嗰男嘅屋企人都係反對.
而嗰女嘅屋企人又超鍾意呢嗰男喔.
搞到我都唔知點幫佢.?
咁其實呢段感情係結束好呀.定係繼續落去呢.?

小黑.y 发表于 2009-2-28 18:22:02

LZ...你講既情況勁似我e+

唔通伱就係我嗰F.?

Carychan 发表于 2009-2-28 22:33:41

最弊佢哋雙方都見曬傢長啦.
但嗰男嘅屋企人都係反對.
而嗰女嘅屋企人又超鍾意呢嗰男喔.
搞到我都唔知點幫佢.?
咁其實呢段感情係結束好呀.定係繼續落去呢.?
小黑.y 发表于 2009-2-28 18:19 http://ee23forum.net/bbs/images/common/back.gif

我指既系约他地既屋企人出黎倾啊~等他地屋企人倾下再决定啦~双方家长倾~

.朩ふ方‖ 发表于 2009-3-1 00:55:20

系咁既情況之下,我覺得個男真系要由兩個角度出發去霖下
一邊系你屋企人,一邊系你女朋友
不過主要系睇下個女既系你心目中咩地位姐,睇下距影唔影響到你既選擇啦
作為一個男人,以後擔當既事情仲有好多,哩D只不過是其中既一科小測驗而已.....

仲有啊,時間上既也無乜話"超中意"同埋"勁中意"噶,只是有D野自己未遇到姐!

小黑.y 发表于 2009-3-1 20:14:08

我指既系约他地既屋企人出黎倾啊~等他地屋企人倾下再决定啦~双方家长倾~佢哋雙方嘅傢長.都已經大傢見過大傢啦.`
就係傾唔掂數呀.~

小黑.y 发表于 2009-3-1 20:16:56

而傢嗰男就係成日為佐呢件事.
日日係咁煩我.~
我都唔知俾咩答案佢好呀.?
佢自己又為佐呢件事.食唔安.坐唔定.訓唔落呀.
唔駛幾耐.~
我諗.佢應該會走去自殺囖.

.朩ふ方‖ 发表于 2009-3-1 23:29:46

你地覺得大人會傾得掂咩?
距地大人只會覺得距個子女仲細,唔使咁快做定選擇!

為左哩d事就走去自殺?博乜野啊?

小黑.y 发表于 2009-3-2 00:38:29

"樓上."
咁伱又有咩高見呀.?

.朩ふ方‖ 发表于 2009-3-2 12:32:53

都系果句:睇下個女系距心目中系處於咩地位......
世界上系有叫"地下情"哩樣野噶,如果你地真系想系埋一齊,而且哩段感情系值得個男既去博既
咁咪大膽D去愛囖
同時,你覺得哩個女可有可無,又或者無乜將來既,我覺得還是應該要理智D.....做翻個乖仔!

Carychan 发表于 2009-3-2 20:39:10

叫个男既霖清楚先啦~
      我好同意楼上既讲法~
             假如他觉得真系好中意个女~
                   而彼此都系甘霖既话~
                        我觉得他地应该做翻D也~另屋企人对他地改观罗~

小黑.y 发表于 2009-3-3 00:11:50

嗰男的確係好鍾意嗰女.
而嗰女又真係冇佐嗰男唔得.
我都好同意伱哋嘅講法.
"地下情" 我知係有呢樣嘢.
嗰男同嗰女亦都知.
佢哋而傢係埋一齊就係處于呢嗰階段.
但嗰男嘅屋企人實在太聰明啦.
知道佢哋仲係一齊.
所以嗰男同佢嘅屋企人d.關繫而傢唔係咁好.

伱哋話改觀.
咁應該要點做.先可以寧到嗰男嘅屋企人改觀呢.?
我真係諗唔到囖.
可以嘅話.大傢俾d.意見嚟聽聽.

.朩ふ方‖ 发表于 2009-3-3 00:40:54

樓上,你系咪當事人呢?!

要改觀?我覺得會好難咯,因為你地永遠系距地心目中都系細路仔細路女,距地永遠都覺得你地仲細,唔識霖!
仲有落後D既,就系"家庭主義觀",例如:"我系你既父母,你就要聽我既"

或者換個角度,衣架系你地既考驗期,如果你地果到哩一關,我相信你地會天長地久!
用時間也都可以證明比你父母睇....

小黑.y 发表于 2009-3-3 00:57:20

如果我係當事人嘅話.
我第1.時間就走去自殺啦.
仲邊會係度呀.?

咁唔知呢關要點過呢.?

Carychan 发表于 2009-3-3 23:23:50

做狠D~叫个男既直接同他屋企人讲~
结婚系我既事~
我知道你地为我好~
但我已经放吾低她了~
如果你想我死既话~
你地就既管继续吾同意罗~
有时D也我希望由自己去决定罗~
仲需要加D乜大家比D意见啦`

小黑.y 发表于 2009-3-4 02:01:17

哇.呢位冇牌醫生.
伱咁都得呀.?
人哋嗰男係孝順仔嚟嘎.
伱叫我咁同佢講囖喔.?
點講齣口呀.?
不如伱諗過可以2.全其美嘅辦法仲好啦.

唉.~ 愛情.愛情.真傷感情.
页: [1] 2 3
查看完整版本: "愛情vs親情".邊樣重要d.呢.?