Ee23时尚网

登记注册
搜索

不要20年之约……

白羊同射手,星座速配情侣。我哋一齐,却有好多曲折。有一大半,喺我哋自己制造嘅。
       识咗就两年了,有feel却唔喺一开始嘅时候。上年暑假,失恋。元气大伤,因为上一个逃避我逃避爱嘅男人。亦都喺嗰个时候,袮时不时搵我,话挂住我。当时只不过喺普通同学,觉得袮性格有点怪,不过慢慢开始熟络,以为袮喺开紧玩笑,于是乎回应袮话,我都挂住袮。
       点知慢慢真喺会挂住。
       袮喺广图温书嘅时候打俾我。讲咗好耐嘅电话,连耳仔都有点痛。先知道,原来同袮都可以有咁多嘢讲,而且讲得咁开心。
       伤口,慢慢好翻。多咗一个人。好似喺袮,但喺唔敢sure。始终都喺同学。太熟,一步错,步步错。我太怕冇咗一个可以开心交谈嘅朋友。想讲D乜,又唔敢讲。
       终于明确咗自己心意嘅时候,就决定同袮讲。射手座嘅勇往直前,忍受唔到一丝一毫嘅犹豫。但喺出乎我意料,袮退缩咗。失望嘅我,将过往嘅嘢,受过最大嘅伤害,全部都话嘥俾袮知。有少少破釜沉舟嘅悲壮意味,但喺当时,我只觉得,同袮,喺冇可能噶了。
       于是乎开始整理心情。删咗之前袮话挂住我嘅短信。拖袮嘅QQ入黑名单。发短信叫袮唔好再搵我。但始终硬唔下心肠。因为袮都唔放手。
       朋友。我唔要做朋友。我唔甘心做朋友。但喺我都唔想离远望住袮。咁样更加痛。所以我留翻喺袮身边。就算袮乜都唔肯确定。就算,袮话唔可以一齐。
       中秋节,因为袮一句,可唔可以陪我?我放弃咗翻屋企,陪袮过咗第一个冇同屋企人过嘅团圆节。我哋烧咗烟花,袮借机揽住我,仲烧烂咗我件衫。嗰个焦黄嘅小洞,喺我哋关系开始转变嘅见证。虽然过后,袮依然咩都冇讲。但喺我知道,喺大家心入边,对方嘅角色都唔同咗。袮都唔可以,再摞朋友嘅幌子来搪塞我。
       国庆前,终于都逼出袮心入边嗰句说话。好开心,但喺同时又有点泄气。因为始终都未可以同你一齐。我呕气话国庆七日都唔搵你,点知第一日就唔争气咁搵咗你。你取笑我唔守信之余都好开心咁同我chat。见唔到,就会好挂住。由一开始就喺咁,一直都依家都丝毫冇改变过。
       国庆翻来,已经偷偷哋喺埋一齐嘅我哋,冇话俾大家知我哋开始咗。因为袮唔想咁多人知。所以除咗身边最好嘅两三个人之外,连我嘅室友都唔知我究竟同紧边个拍拖。一开始,袮好易就想放弃。可能倾计讲到D乜,一言不合,袮就要我走。好难过,觉得点解我咁珍视嘅嘢好似对袮来讲咁可有可无咁。依家霖翻,袮可能只不过喺唔够自信,而且,袮都从来唔知道要点样去维系一段感情。我唯有硬起心肠,籴起心肝,做强势嗰个。喺袮萌生去意嘅时候,死拖住袮唔放。冇矜持,所以有时觉得自己好唔衿贵。但喺,我知道,要同当时好易打退堂鼓嘅袮一齐,一定要有足够嘅耐力,勇气,同埋厚面皮,所以我都唯有喺咁样,一次又一次咁,将想走嘅袮再擝翻来。
       不过,阅历唔同嘅两个人,一齐始终都喺困难重重。又一次,当袮问到我嘅过去嘅时候,我终于都挡唔住。而当我讲到我嘅以前好糜乱又充满伤痛嘅时候,袮沉默咗。再讲翻嘢,喺嗰句,对唔住,我接受唔到。呢一次,我终于再都撑唔住了,唯有俾袮走。因为我知道,无论我做D乜,对袮有几好,为袮做得再多,袮接受唔到我嘅过往,我哋都冇可能一齐得长久。散拖,我再都唔想拍了。咁难咁辛苦,先俾我遇到一个可以安定愿意安定嘅人,嗰个人却为唔知边个我喺真嘅我而摇摆不定。咁不如唔要了。痛又好,伤心又好,难过又好。我都唔想要了。我只喺想要好好咁爱一个人,为一个值得付出嘅人付出。既然我嘅付出遭人嫌弃,咁就唔好再付出了。既然人哋觉得我咁邋遢,我就行开,唔好污染人哋。
       我当时喺咁霖噶。但袮却话,做唔成情侣,我哋都要做翻好朋友。又喺咁?我觉得袮好贪心。明明冇办法再接受我了,又唔想放我走。咁算点?但喺我更加唔知自己想点,因为我竟然应承咗。朋友又好,情侣又好,我想喺袮身边,照顾袮,陪伴袮。即使袮会嫌弃我。所以我约袮去睇比赛,我应承帮袮织颈巾,我摞嘢俾袮食,我陪袮去食消夜。同自己讲,就算乜嘢名分都冇都好,只要喺袮身边,袮开心,我就开心。就算要到帮袮搵女朋友嘅程度都好,我要袮开心。因为袮因为我嘅曾经咁唔开心过。
       袮好似变得,比喺埋一齐嘅时候更加依赖我。食完晚饭翻来嘅路上,袮会兜远路。散步嘅途中,袮会拖住我只手。唔松唔紧。好似我哋嘅关系,暧昧,唔咸唔淡。但其实,我已经好满足。至起码,袮冇同我反目或者行同陌路。至起码,我可以喺咁近嘅地方,触摸到袮嘅开心同幸福,愤怒同失落。对我来讲,咁样已经好难得。
       完全出乎意料,喺我生日之前,袮会同我讲,袮放唔低我。袮同我讲,袮可以唔介意我嘅过去发生过乜嘢,珍惜依家喺袮眼前嘅我。我想喊,不过冇喊。我好开心咁揽住袮,唔敢相信袮会咁讲。袮成长咗,成熟咗。袮亲口同我讲,袮会珍惜,同我说服袮接受呢个概念喺两个唔同嘅概念,亦都喺两个唔同嘅境界。我感激袮嘅宽容,都暗自发誓,我唔会辜负袮嘅珍惜。绝对唔会。
       再一次,我变成一个师奶。煲汤俾袮饮,煮嘢食俾袮食,监督病咗嘅袮按时食药,关注袮媽咪嘅身体健康。喺媽咪面前,不停咁讲起袮嘅好。虽然讲嘅时候我都好忐忑。我好惊媽咪会唔钟意袮。但喺就算媽咪真喺唔钟意袮,呢一次,我都唔会再因为爸爸妈妈嘅睇法而放弃。因为,翻翻袮身边,喺咁难。难到我已经再冇勇气行开了。不过幸而,媽咪虽然冇讲咩,但喺一日日俾我嘅评价动摇。袮喺一个好乖好孝顺好纯嘅男仔。袮冇不良嗜好。袮好有上进心。袮识得凼我开心,令我成日都笑得好开心。袮识得照顾我,喺我病咗嘅时候。袮甚至会喂我食饭,好似媽咪好多年前做过嘅咁,因为我食唔落。袮会不时咁俾惊喜我,将最真实又最可贵嘅一面展现俾我睇,因为袮会当我喺重要嘅人。
咁样嘅幸福越多,我觉得越唔真实。或者喺惊袮会再一次离开我,所以有时我会忍唔住喺袮面前喊。袮时时都唔知应该点凼我,但喺我都好难解释俾袮听点解我会咁眼浅。寻晚,当袮同我话,20年后,无论发生咩事都好,我哋都要翻翻来我哋企紧嘅地方,再一次相拥。袮话,到时候,袮条水蛇腰应该就会变成水桶腰。我揽实袮,不停点头,眼泪不停咁流。袮慌失失咁问我点解又喊,喺感动,定喺其他?我话袮知,幸福得太唔真实。我都唔敢霖20年后会点。如果我哋冇办法令呢个约定成真,或者按照我哋原先预想嘅方向实现,咁我会好伤心。所以我宁愿唔要咁样嘅承诺。又一次,袮话我傻,钟意乱霖。但其实我知道,幸福开心都好短暂,我哋可以做嘅,就只喺用心努力咁,过好每一日有对方陪伴嘅日子。唔要20年之约,都唔要有遗憾。老公,我想同袮一直一直将今日当成最后一日咁过,用所有嘅力量来爱对方,所以我哋唔好约到咁遥远。我哋就约定,今日好好对对方,咁就够了。
       不知不觉写咗咁多嘢,唔知老公会唔会上来睇,唔知袮睇咗之后会唔会怪我又写嘥我哋D嘢出来,唔知袮会唔会责怪我考试前一日唔温书写埋嘥D唔等使嘢。不过,我可以做嘅,就喺将我发觉自己好爱袮嘅每一个时刻尽量留低,等袮知道,我遵守我嘅承诺,爱袮,用我可以用嘅所有途径同力量。
       因为袮喺我认定嘅最佳伴侣。
绝对支持啊~~~! [em06] [em06]
多谢袮睇嘥吖,咁长,我自己都睇到有点眼花吖……[em07] [em11]
d字有d戁睇..可以換嗎?
冇打繁体吖我……
系字体难睇定大细难睇吖?
你自己打嘎?
可能係因爲細只挂..有d眼花
值得回味........................多谢你
我都多谢你……
tiao
原帖由 ∑尕※婷◆ 于 22-4-2008 17:29 发表
你自己打嘎?
可能係因爲細只挂..有d眼花

喺我自己打噶……
唔喺可以调字体大细嘅咩?
要妳地自己調嘎
调左了……得未吖?
支持
*滑块验证: