Ee23时尚网

登记注册
搜索
楼主: 繌咪

!|"["1生中最愛`'*{end}

跟住我就自己1個去左茶水間啦,
見到JOJO,諗諗下岩岩係[車立]到當佢冇到都好衰下啵,
所以諗住同佢傾下計囉,

我:JOJO,飲咩丫!?幫你沖埋丫,
JOJO:(望左?眼,跟住係到哈左1聲,就冇理到我啦)
我:喂,JOJO,
JOJO:咩事丫!?無啦啦同我講野博咩丫!?
我:我只不過吾想我地D關係攪到禁咋啵,你明吾明咖!?
JOJO:我地D關係攪吾攪都係禁咖啦,
我:你真係想以後都禁樣!?
JOJO:想吾想都吾關你事,

之後JOJO佢就走左嚕,
我都成個傻婆企左係到發呆,
LEE個時候我個心只係諗緊1樣野,
JOJO佢個人冇得救咖啦,

FION:琪琪,諗緊咩丫!?呆哂既!?(FION突然講野,嚇死我)
我:嘩,你行路冇聲既!?
FION:哈哈,只不過你自己吾知諗緊咩姐!?
我:(笑)飲咩丫!?
FION:吾洗啦,我吾係沖野,我黎幫施生搵你咖,
我:下!?佢搵我?
FION:係丫,佢擔心你丫,你禁耐都未番,佢又行吾開啵,
我:得啦得啦,我沖埋杯野就得咖啦,,
跟住我就好快禁沖野飲啦,,
因為呀龍佢搵我,
我又吾知佢搵我咩事啵,,

入到房,
龍:琪琪,去左邊丫!?禁耐既?
我:冇丫,沖野丫嗎,
龍:沖野都吾洗禁耐啦,
我:冇丫,同JOJO傾左兩句之嘛,
龍:你吾好再同LEE D人傾計啦,佢會教壞你咖,
我:我只不過想同佢做朋友,但佢吾想,
龍:佢係禁咖啦,想同佢做朋友?吾得,同第2 D就得,
我:嗯,我明白啦,況且佢都吾領我情,
龍:係囉,大把人想同你做朋友啦,你人緣不嬲都好好啦,
我:哈哈,你諗之嘛,可能人地吾係禁諗,
龍:信我啦,你係施太黎咖啵,人又令又做得野,
我:其實我覺得有冇朋友都冇咩所謂,至緊要係有你,
龍:我真係好鍾意聽到你同我講LEE D野,I lOVE YOU(錫左我塊面1啖)
我:(好甜禁笑起上黎)

跟住我地又開始做野啦,
哈哈,兩公婆1齊做野都有好處咖啵,
就係當係互相支持對方囉,
吾知點解,我覺得我自己真係大個左,
可能因為有呀龍既出現啦,
做下做下,,都吾知做左有幾耐啦!?
都好[支力]下囉,,不過有愛情既滋潤,
只好頂硬上啦,吾可以令任何人失望,
我好在乎人地點睇我,呀龍啦,佢DADDY同媽咪,
突然有人係後面攬住左我,我知道係邊個啦,哈哈-33333-"

龍:老婆,你好[支力]呢?我都知道你辛苦咖啦,
我:少少辛苦算得D咩丫?你俾心機D就得咖啦,
龍:如果冇你係到,我諗我做吾夠1日我就吾做啦,
我:我真係禁重要咩?你冇左我點算?
龍:傻婆,你對我好重要,我吾可以冇左你咖,我都吾俾你離開我,
我:放心,我對你吾會變,我都吾會離開你,
龍:我知道,因為你個心已經係我到啦,
我:嗯,你知道就好啦,好啦,做野啦,我地要加油呢,
龍:傻豬,吾好做啦,
我:下?禁易放棄?做野啦,傻佬,
龍:吾係丫,食晏啦,你係咪吾食丫?
我:下?依家幾點丫?禁快食晏?
龍:依家就黎1點啦,仲吾去就冇得去咖啦,
我:哈哈,原來用心做野D時間係過得禁快咖啵,
龍:係丫,不過你辛苦就可以吾做咖啦,我驚你吾得,
我:傻既,我吾做禁咪姐係你都吾做?
龍:哈哈,禁又係啵,冇左你係公司仲有咩意思丫?
我:吾講啦,我地食晏,食完仲要番黎做過咖,
龍:好啦好啦,(之後拖住我出去啦)
出到去出面,,見到佢地成班同緊BB玩緊,
玩得好開心禁,,呀豪佢地好好丫,
買左野俾BB食,,依家係公司我吾洗擔心BB啦,
因為LEE到有好多人錫佢,
我仲見到JOJO抱住BB玩,
所以我真係信佢冇打到BB,
因為佢真係對BB好好咖依家,

豪:啑,出去食晏丫!?(望住我地兩個)
我:係丫,你食吾食丫!?1齊囉,
豪:吾啦,我要同BB 1齊食丫,你地自己食啦,我都吾想左住你地兩個,
我:哈,呀豪,你好啦啵,成日串我,
龍:算啦,我地咪自己食囉,仲好啦,吾沒山1對住個傻仔,哈哈,
我:係啵,我都同意既,行囉呀龍,

行行下,呀龍佢又番轉頭啵,佢望住JOJO
龍:喂,你做咩丫!?(因為JOJO抱住BB)
JOJO:我!?我做咩丫?
龍:你好放低BB咖啵,我驚你等陣又吾知對佢做咩啦,
JOJO:我邊隻眼見到我對BB做咩丫?你傻咖,係吾係又鬧1餐
龍:喂,尋日仲鬧吾夠你丫?
JOJO:(放低BB,冇出到聲)
我:呀龍算啦,JOJO對BB好好咖,吾好鬧佢啦,
JOJO:吾洗扮好啦,我知道我黑你地憎嘛,我吾會再同BB玩啦,
我:JOJO,我地吾係禁既意思,
JOJO:算啦,呀龍佢吾鍾意咪吾攪BB囉,我明啦,(走左)

跟住呀龍都拖住我走,唉-0-
點解要攪到禁姐!?
做同事吾可以開開心心禁相處咩?

我:呀龍,你以後吾好對JOJO禁惡啦,佢好慘咖,
龍:做咩依家成日幫住佢丫!?佢好衰咖啵,傻婆,
我:禁吾通成日都吵吵鬧鬧咩?我吾鍾意丫,
龍:你真係對佢冇同哂啦,哈哈,都好既,證明你大量囉,
我:禁你吾好對JOJO禁樣好冇?
龍:好啦好啦,不過佢做錯就要鬧咖,
我:(笑)禁好啦,吾錯就吾可以鬧丫,
行下行下都未諗都食咩好啵,,
龍:食咩丫!?你話事啦,
我:我?我冇乜主見咖啵,都係你話事啦,
龍:LEE D野係女人做既,禁少事都要煩到我,你話係咪先?
我:得啦得啦,吾好煩啦,我地去LEE到啦(指住M記)
龍:M記?你岩咖,你仲細個咩?
我:係丫,我仲好細個咖,你食吾食丫?
龍:OKOK,,禁我地入去食野啦,仲吾快D就遲到咖啦,
我:知道啦,長氣,

跟住我地就入左M記食野啦,
龍:今晚食咩好丫?番屋企食野?
我:番屋企?番到去都夜啦,
龍:禁又係,禁我地出去食囉,
我:好啦好啦,係呢,我地幾時放假丫?
龍:做咩丫?你辛苦丫?
我:吾係,,只不過我好掛住YOYO同埋呀LOK姐,,
龍:係啵,我地幾個好耐都冇出黎玩咖啵,我都掛住佢地,
我:嗯,下次我地1齊出去玩囉,好冇?
龍:好啦好啦,不過要等放假先啵,
我:知道啦,不過我依家想打俾YOYO,
龍:你咪打囉,傻婆,

跟住我就打俾YOYO啦,
YOYO都好快聽左電話,
YOYO:琪琪,你捨得打電話俾我啦?
我:係丫,LEE排好忙丫,所以冇咩時間囉,
YOYO:唉,,我好掛住你丫,幾時出黎玩丫?
我:我都吾知道丫,要等有假放先,,
YOYO:好啦,到時要玩餐飽,
我:知道啦,係呢,呀LOK呢?
YOYO:佢係自己屋企,佢1陣間黎搵我,
我:嘩,你地好似都幾幸福下啵,羨慕死人啦.
YOYO:哈哈,佢LEE排對我好好丫,
我:禁咪好囉,恭喜哂,
YOYO:好啦,吾講啦,你做野啦,
我:OKOK*BYE,,
YOYO:BYE,,

跟住食完野我地就番左公司啦,
番到公司又不停做野,,做左好耐,,
龍:你辛苦嘛?琪琪
我:嗯,點都有少少咖啦,不過我做得開心,
龍:禁就好啦,好啦,我過去搵1搵我DADDY,,
我:做咩事丫!?
龍:冇事,只不過我1份文件要拎俾佢簽之嘛,
我:你依家禁忙,不如我幫你拎過去丫,
龍:好丫,不過要快D番啵,我係到等你啦,
我:施生,點解你個人會禁長氣咖?不過我鍾意,哈哈,
龍:鬼叫你係我女朋友咩?不過你好快就做我老婆咖啦,
我:我冇禁好氣同你講丫,我走啦,傻佬,

之後我就搭[車立]去呀龍DADDY果層啦,
自己去搵佢DADDY真係有少少驚驚地,
不過算啦,我要幫呀龍減輕佢負擔,
好快好快就去到呀龍DADDY間房啦,
係門口見到FION添,,吾出奇丫,
FION係呀龍DADDY個秘書,當然會係到啦,哈哈,

FION:琪琪,你搵老闆呢?
我:哈哈,係丫,你又知既?
FION:吾通你黎搵我咩?
我:SORRY丫,我吾係好得閒,所以冇黎搵你,
FION:我都係講下笑之嘛,我係LEE間公司做野,我都明白咖啦,
我:哈哈,我都知道你吾會嬲咖啦,你禁好人,
FION:得啦得啦,好啦,我同老闆講你黎左啦,
我:吾該哂,FION,
跟住就入左呀龍DADDY房啦,,
真係好驚下,,不過我都吾知道我自己做咩要驚?

DADDY:琪琪,做咩事丫?
我:世伯,我幫呀龍拎份文件俾你簽咖,
DADDY:哈哈,有琪琪你睇住呀龍佢好似生性左,多謝你,
我:吾洗禁講,佢都係自己努力姐,
DADDY:好啦,簽完啦,
我:吾該哂,我走先啦,
DADDY:好啦,琪琪,聽日食晏我地1齊去食丫,
我:OK,,禁我聽日黎搵你啦,BYE BYE,

跟住就走左嚕,其實諗落自己都傻傻地既,
做咩要驚呀龍DADDY呢?
佢又對我禁好,又禁錫我,
仲俾埋份工我做,真係好開心咖,
突然之間我諗番起我DADDY同埋媽咪,
我真係好掛住佢地,諗諗下仲想喊添*
不過我冇喊到,因為我知道任何1個人都想我堅強D,
所以我吾可以令佢地失望,我要證明俾佢地睇我係做到既,
我知道終有1日我會同我DADDY 1齊拜媽咪,
禁樣就係我既願望啦,
番到去呀龍房,呀龍都係係到做緊野,
好勤力呢,果然冇偷懶WO,哈哈-33333-"

龍:番黎啦?禁快既?
我:有幾快WO?你都傻傻地既,
龍:哈哈,DADDY有冇同你講咩丫?
我:你好想知咩?自己問佢啦,
龍:姐係有啦,快D講啦,吾係我先姦後殺你丫,
我:佢話聽日食晏同佢1齊食囉,就係禁少事,
龍:哈哈,你睇下佢幾錫你,你做定佢[新抱]都得啦,
我:吾係咖,我都要幾下D人錫吾錫我咖,
龍:我?放心啵,你都知道我錫你咖,吾係咩?
我:(笑)知道啦,施生,
好快就放工啦,,放工真係開心啦,,
哈哈,,1日就禁樣過去啦,,
我又可以番屋企,,
番到屋企可以2人世界呢*
係屋企既時間我好珍惜咖,
我去呀豪到拎番BB就走嚕,,
跟住呀龍就[手查]車同我1齊番屋企啦,,

龍:琪琪,你係咪好餓呢?
我:嗯,真係好餓丫,冇哂力啦,
龍:禁等我同你食番餐好啦,好冇?想食咩丫?
我:吾洗啦,食咩都1樣姐,因為你係我身邊丫,傻瓜,
龍:吾好啦,當我獎勵你啦,你禁辛苦,
我:真係吾洗,我地草番D錢仲好啦,係咪先?
龍:好啦,聽哂你話啦,禁都要食野咖,食咩丫?
我:禁我地就買野食番屋企煮啦,食公仔麵啦,
龍:下?好委屈你咖啵,
我:有咩委吾委屈姐?開心咪得囉,
龍:你真係冇問題?真係開心?
我:係丫,仲之得啦,你得吾得丫?
龍:傻既,我食咩野都得,我驚你吾得姐,
我:我又吾係D咩大小姐啵,我由細到大都成日食公仔麵咖啦,
龍:禁好啦,食完早D訓仲好,
我:嗯,去7-11買啦,

跟住到左屋企樓下啦,我地去左7-11買野食,
買左2包公仔麵,野飲,仲有甜品,
就係雪條啦,哈哈,買左50蚊都冇,
經濟又實惠,幾好丫,,哈哈,
跟住我地就番屋企啦,我好[支力]丫,,
放低BB,去左沖涼,
沖涼出黎呀龍佢吾知去左邊到,,
佢吾係屋企,擔心死我啦,
跟住我就打俾佢啦,
佢電話原來係屋企WO,,
呀龍,你去左邊到丫?
跟住等下等下,,等左好耐
吾知呀龍去左邊到,好驚,
所以我抱住BB出去搵呀龍,
1開門,就見到呀龍係屋企門口,
好似準備開門禁樣,1見到呀龍,
我即刻放低BB,攬住呀龍,攬得好實好實,

龍:傻瓜,做咩事丫?
我:我好擔心你丫,你去左邊到丫?我以為你吾理我,吾要我啦,
龍:我只不過落街買野之嘛,傻既,
我:真係?只係禁簡單?
龍:拿,睇下啦,我買狗糧俾BB嘛,吾買野食俾BB食,佢咪餓死囉,
我:哈哈哈哈哈,係啵,我自己太緊張啦,
龍:好啦,入屋至講啦,企係門口講有乜好睇丫?
我:哈哈,又係,我又傻多1次啦,

入到屋企,我坐左係梳發,
呀龍入左廚房,拎左兩個碗出黎,
1個碗放左1 D牛奶,1個放左D狗糧,
之後擺左落地下,BB過左去聞左1陣間,
佢開始食啦,哈哈,真係好得意,
而呀龍佢過左黎捉住我隻手,同我1齊望住BB,

我:唉-0-如果你對我好似對BB禁就好啦,
龍:下?做咩事丫?我對你吾好咩?
我:你丫,買LEE樣買果樣俾BB,我呢?我1樣都冇,
龍:你個琪琪丫,BB既醋你都呷?
我:係丫,吾得咩?係你吾岩,
龍:你估我真係吾錫你咩?我同你講我最錫你,我最愛你,我最緊張你,你知吾知道?
我:咩係咩?有咩證明丫?
龍:我都有買野俾你咖,你知吾知丫?我時時刻刻都記住你咖,
我:哈哈,禁你買咩俾我丫?
跟住呀龍佢係富袋到拎出黎啦,,
原來佢真係有我心既,
不過佢送咩我都會鍾意既,,
就算簡簡單單我都會好好珍惜,,
以我記憶之中,呀龍佢係冇送過野俾我,
LEE份係第1份禮物,我都好緊張下,

龍:LEE 1條手鏈我係好耐之前訂做既,你鍾吾鍾意丫?
睇到LEE條手鏈好令,有1個LOVE KI字,
KI姐係代表我呢-333-"
我真係好開心,禁樣既1份禮物已經令到我好滿足啦,
吾理LEE份禮物係咩,但係寫住LOVE KI,
我真係知道呀龍佢對我既感覺係點,
我諗,我同呀龍1齊1定會有幸福既,
我:呀龍,禁貴重既手鏈我佩吾佩得起丫?
龍:我話係佩得起就佩得起啦,你永遠都係我個女皇,
我:但係,你真係會1生1世愛我?吾會後悔咩?
龍:我只係同你講1句,我吾會,
我:多謝你,我穴係好開心,
龍:我幫你戴起佢丫,
我:吾該哂,同埋多謝你,
龍:哈哈,傻婆黎既,其實我好想買1隻介子俾你咖,
我:禁你點解吾買丫?
龍:因為我要等你真係真心真意想嫁俾我,吾會後悔,我至送俾你,
龍:同埋我要令你知道我真係愛你,到左果陣我日日送1隻俾你我都肯,
我:哈哈,禁就要睇下你對我點啦,我未諗住禁快嫁咖,
龍:放心,我用我所有既愛都放係你身上,
我:好啦,禁樣你以後既日子要對我好好咖,
龍:你吾講我都會啦,
跟住呀龍抱住我,同我入左房,
因為我實在太[支力],抱左我入房之後,,
好快就冇講到野,訓著左啦,
聽到呀龍佢同我講,
龍:琪琪,你好好禁訓下啦,我沖完涼再入黎啦,有咩事叫我啦,
我:(當時我冇講野,只係合埋眼,微微禁笑)
好似到左1陣間,呀龍佢係我側邊攬住左我,
我感覺到佢既身體係暖暖既,令我覺得好有安全感,,
就係禁樣,我係呀龍既懷抱安心禁訓著左啦,
到左天光,呀龍佢已經起左身啦,
我見到佢係廳到幫BB放過1 D新狗糧,
係佢背後望住佢,佢既背面好溫柔,同埋有1種幸福包圍著佢,
我諗,呀龍同我1齊可能都好開心,好幸福呢-333-"

跟住我1步1步慢慢禁走近呀龍身邊,之後係佢背後好溫柔禁攬住佢,
雖然果陣大家都冇講野,但我知道佢依家係微微禁笑,
突然BB佢走過黎我身邊,跟住訓左係到望住我,,
之後我放開呀龍,抱住BB佢啦,

龍:啑,,點解今日禁早起身既?
我:傻佬,,吾洗番工咩?
龍:番工都吾洗禁早起身咖啵,
我:我吾想遲到姐,所以咪早D起身囉,
龍:有你LEE個老婆,我真係3生有幸丫,
我:日日都講埋D禁肉麻既野,你吾辛苦咖咩?
龍:傻既,我點會辛苦丫?有左你幸福都黎吾切啦,
我:(甜甜禁笑起上黎)
跟住係屋企好是是但但整好左兩份早餐,,
每人1份,,食完就番工啦,,出門口果陣,
龍:啑,你吾記得左BB喇?
我:吾係丫,我諗住今日等佢自己係屋企,,我地自己番工啦,
龍:點解丫?帶埋佢啦,佢好慘咖,
我:點會慘呢?吾會咖,放佢係屋企啦,我驚係公司做野又睇住佢做吾到野丫,
龍:禁丫,,好啦,,禁我地今晚要早D番黎丫,
我:哈哈,我個乖乖BB,,係屋企等我地啦,

跟住我好放心出左門口啦,
今日番到公司特別早既,所以未夠鍾我已經開始做野啦,
吾知到左幾多點,,呀龍DADDY黎左,,

DADDY:你地兩個,仲係到做野?係咪吾食晏丫?
我:啑,,原來都禁晏咖啦,係啵,今日約左你食晏啵,
DADDY;禁你地仲吾去?吾等你地啦,
龍:OK,,DADDY我做埋先,好快得咖啦,
我:(拉住呀龍)行啦,難得你DADDY同我地食晏丫,快D啦,1陣至做啦,
DADDY:係囉,DADDY知你幫得手啦 ,
龍:禁好啦,我地行囉,係呢,媽咪佢呢?
DADDY:你媽咪佢1齊黎丫,,
龍:哦,禁我地行先囉,

跟住去到食野果到,
坐低左食野,冇耐呀龍媽咪又黎左啦,
食食下野,呀龍DADDY講左1個人出黎,
令到我對LEE個人好好奇,,
DADDY:呀龍,,你知吾知有個人話好掛住你,,佢話番黎搵你WO,,
龍:下?掛住我,,邊個丫?哈哈哈哈,
DADDY:咪就係家欣囉,,你吾記得左人啦?
龍:下?家欣佢話番黎?仲要搵我?幾時既事丫?
DADDY:我都係尋日先收到佢電話之嘛,佢話係外國悶,所以番黎香港玩下,
龍:係?禁幾時丫?我都好掛住家欣,同佢都好耐冇見啦,
DADDY:UM,,佢好似話係下個月番黎,,
龍:禁佢玩幾耐丫?
DADDY:佢話想留係香港發展囉,
龍:哈哈哈,叫佢諗下好啦,邊個會請佢丫?
DADDY:我囉,佢話想同你1齊做野,禁都好既,有你睇住佢,
龍:我?吾係嘛,佢會激死我咖,
DADDY:你地兩個細細個開始感情已經好好咖啦,驚乜姐?
龍:哈哈,又係既,我最錫佢咖啦,(笑得好開心)

LEE個時候我又開始亂諗野啦,
家欣係邊個黎咖?佢係呀龍個妹妹?
不過呀龍佢同我講話佢冇妹妹咖WO,,
定係家欣係佢舊情人丫?
好想知道,,
食完野又番公司啦,,OH*都幾辛苦下咖,
我1直都好想問呀龍,其實家欣係佢邊個?
點解會禁重視佢?我真係好想知道呢-0-
但我驚問左呀龍之後,佢會覺得我太敏感,
可能啦,女人就係禁咖啦,
吾問過清楚自己就會吾安落,
我諗,等放工再問呀龍啦,就禁話啦,

跟住我1路做野,1路都好期待放工,
就係好期待,因為我想知道答案*
諗諗下,呀龍佢無啦啦係我側邊望住我,

龍:傻豬,做咩事丫?呆哂既?係咪吾舒服丫?
我:(笑)傻既,邊有禁容易就吾舒服丫?
龍:冇事就好啦,禁你1定係到諗梗野啦,
我:冇丫,有咩野諗丫,我連諗你既時間都冇?
龍:真係?禁做野啦,做完哂就可以早D收工,
我:哦,我知道啦,

跟住呀龍佢就去番佢個位到,
我就係禁樣望住佢啦,好想問佢,
終於我問左出黎啦,

我:呀龍,想問你D野,
龍:嗯,問啦,問題少女
我:UM,,可能我講左出黎,你會覺得我敏感,但我吾問吾得,
龍:禁你問啦,你地LEE D女人係禁咖啦,哈哈,
我:我想知道,UM,,(講吾出口)
龍:哈哈哈哈,,我知道你想問乜?
我:你又知道?係咪真咖?
龍:你想問家欣D野丫嗎,係咪先?
我:你又知道既?
龍:我了解你囉,好啦,我講你知囉,佢係我表妹黎咖,
我:真係?咩吾係你舊情人咩?
龍:吾係丫,我好錫佢LEE個表妹咖,你知吾知丫?
我:點解丫?佢可愛?
龍:吾係,佢好慘咖,細細個父母就死左,所以我媽咪DADDY就照顧佢,
我:哦,所以你地感情好好既?
龍:嗯,不過我同佢都好多年冇見啦,
我:禁佢今次番黎你咪好開心囉?
龍:係咖,點解?冇問題咖嗎?
我:(笑)冇哂嚕,,

知道左之後,果然,個心舒服哂,
表妹姐,我都要對佢好D,哈哈哈哈,
跟住就放工番屋企啦,番到屋企見到BB,
佢冇乜野,都好好,我就放心啦,
之後我就沖涼,沖完涼就去左煮野食,
煮埋俾呀龍,等到呀龍沖完涼,
我地兩個就1齊食野嚕,食食下,呀龍電話響起,
我起初都冇咩點留意邊個打俾呀龍,
但我聽到呀龍不停禁笑,佢好開心好開心,
佢地對話係禁樣,
龍:啑,你做咩打俾我既,
龍:下?真係咖?我都好掛住你丫,
龍:OKOK,1定會,

就係禁樣佢就收左線啦,
我即刻問呀龍佢係邊個,
我:喂喂,邊個黎咖?你第2個老婆丫?
龍:傻婆黎既,家欣丫,我表妹丫,
我:下?佢又會打俾你既?
龍:嗯,佢個傻妹話下個月番黎,問我掛吾掛住佢喎,
我:哈哈,禁你咪好開心囉,
龍:幾咖,真係好開心咖,
我:吾吾,禁洗吾洗接佢機丫?
龍:梗係要啦,佢係我最鍚既表妹黎咖啵,
我:知啦知啦,果日我陪你去OK?
龍:梗係要啦,佢話不知幾想見下你LEE個表嫂丫,
我:哈哈,咩表嫂丫?我都未嫁俾你,
龍:就黎咖啦,我將來既老婆1定要係你,
我:睇下點先啦,點知你對我點丫?
龍:(傻笑)

食完之後,我就洗埋碗,
呀龍佢1早已經入左房啦,
食完碗入左房,見到呀龍已經訓左嚕,
訓得好得意,成個細路仔禁樣,
錫左佢1啖,我又訓啦,
跟住我就訓覺啦,訓醒望下呀龍,
佢仲訓緊啵,,我就望下鬧鍾啦,我就好大聲嘩左1聲,
我:呀龍,快D起身啦,做咩吾交鬧鍾丫?遲到啦,
龍:(佢冇理到我,1直訓落去)
我:喂喂喂,真係要起身啦,我地遲到左兩個鍾啦,
龍:(突然攬住我,之後望住我傻笑)
我:吾好玩啦,起身啦``我地遲到啦,
龍:(仲係到笑,好似聽吾到我講野禁樣)
我:喂喂,你好快D啦,我整野先,
龍:(拉住左我隻手)
我:吾好禁啦,我嬲咖啦,
龍:傻婆,我地今日放假,你仲番工?禁你自己番啦,
我:咩話?放假?點解我吾知咖?
龍:係丫,講真咖,吾話你知你咪吾知囉,
我:係咪咖?我覺得係你呃我囉,施生
龍:禁你吾信我咪番工囉,我就係屋企訓覺啦,
我:真咖?吾洗番工?
龍:(點頭)真咖,
我:好野,吾洗番工,終於有假放啦,
龍:好啦,既然放假我地就訓多1陣啦,
我:(拉呀龍起身)吾得丫,起身,我地搵YOYO佢地1齊去飲茶,
龍:吾係掛?我真係想訓多1陣啵,老婆丫,
我:冇得傾,要起身丫,難得1日放假,
龍:好啦,我起身啦,老婆大人,
跟住我就刷牙洗臉,換衫,跟住我就打俾YOYO啦,
我:喂,YOYO,得吾得閒丫?
YOYO:得閒,做咩事丫?
我:哈哈,我今日放假丫,你要陪我丫,仲有呀LOK,
YOYO:放假?好啵,我地好耐冇見啦,
我:係囉,出黎飲茶先啦,
YOYO:OK,等我叫埋呀LOK先啦,
我:OK,係酒樓等啦,知邊到未丫?
YOYO:知道,我地以前成日去咖啦,
我:好啦,BYE,
跟住收左線我就出門口啦,
我1路1路笑,好開心丫,因為好耐冇見過YOYO啦,
我地兩姊妹終於可以聚1聚啦,
跟住行行行,行左去酒樓啦,我真係好其待,
好其待見到YOYO同埋呀LOK呢-333-"
好想攬住YOYO,同佢講我好多好多既心事,
因為YOYO佢係我最好既朋友,最好既姊妹,哈哈哈,
跟住搵完位就坐低啦,等YOYO,愈等愈心急,
龍:傻豬,做咩事丫?好開心呢?
我:我真係好開心丫,可以同埋YOYO佢地1齊玩,
龍:禁以後有時間就同你搵佢地好冇?
我:梗係好啦,我不知幾掛住佢地丫,
龍:知道啦,你開心就得啦,
我:係丫,依家日日都要番工,都好辛苦咖,
龍:真係辛苦丫?辛苦就吾好做啦,
我:吾得,辛苦都要做,吾可以禁易就放棄咖,
龍:不過如果真係辛苦就吾好做啦,我會擔心你咖,
我:知道啦,我知道你擔心我,
龍:嗯嗯,啑,YOYO佢地黎左啦(望左去第2邊)
我:係啵,YOYO LEE邊丫,
跟住YOYO佢就行左過黎啦,
LOK:你地兩個死野丫,好耐冇見啦,
龍:哈哈,又真係好耐啵,SORRY丫,
LOK:吾緊要,我知道你地要做野,
YOYO:琪琪,我都好掛住你咖,LEE排點丫?
我:好好丫,放心啦,呀龍對我好好,好鍚我,
YOYO:真係?如果佢蝦你,我幫你打佢,
龍:喂喂,YOYO,我禁鍚琪琪佢,點會蝦佢丫?
YOYO:話吾定咖,我同你講,你聽住丫,好好對琪琪
龍:吾洗你講,你都好好對呀LOK丫,話吾定你成日蝦佢WO,
YOYO:你(冇野講)哈哈哈哈,禁耐都仲係禁風趣啵!!!!!
之後大家就笑起上黎,真係好開心丫,
LEE種感覺只係朋友至俾到我,我愛我既好朋友,
但DINO呢?佢係我好朋友嗎?我吾知道,都吾想知道,
龍:好啦好啦,叫野食啦,好肚餓丫,
我:我都係丫,盡情食啦,LEE餐我請
呀LOK:邊好意思姐?我請啦,
龍:傻既,請1餐半餐有咩所謂姐,至重要係開心,
我:係丫係丫,至重要係開心,係咪先?
YOYO:係係係,至重要係我地友誼萬歲,,
我:好野,今日真係好開心丫,
跟住我地就開始食野啦,食到好飽好飽,
食完野之後我地就去左行街,4個人1齊,好開心
行行下,呀龍拉住左我隻手,
龍:琪琪,你睇下,
我:咩事丫?睇咩?
龍:LEE到丫,睇下先啦(指住個版)
我:啑,學整蛋糕?收學徒?
龍:係丫,你禁鍾意食蛋糕,不如去學整嚕,
我:吾洗做咩?學整蛋糕?
龍:吾緊要啦,你以後番半日咪得囉,
我:真係得?番半日,好似吾係禁好啵!!!!!
龍:吾緊要啦,我話得就得!!!
我:好野,我可能學整蛋糕!!
YOYO:整蛋糕?我都岩啵,,
我:不如,,
YOYO:不如1齊學啦,
我:好野好野,1齊學,
LOK:你睇下佢地兩個,幾開心,成個細路禁
龍:哈哈,又係啵!!!算啦,俾佢地顛下啦,
跟住我地上左去報名,得左,聽日可以學啦,
我既夢想係可以開1間蛋糕店,等每1個人可以食到我整既蛋糕,
之後開開心心禁笑,我希望我做到,
YOYO:我地去邊好丫?你地吾好禁早走丫,,
我:我趕我走我都吾走啦,哈哈
YOYO:係咪先?好姊妹果然係好姊妹丫,
我:梗係啦,我吾捨得你地丫,
YOYO:我都係姐,哈哈哈哈哈哈,
龍:兩位大小姐,去邊到丫?
我:吾知啵,去邊都好啦,最緊要係開心,
龍:呀LOK,想去邊丫?
LOK:冇所謂啦,你地話事啦,
我:我知道,不如我地去沙灘玩啦,
龍:小朋友,哈哈
我:禁我同你吾係係沙灘識咩?小朋友
LOK:好啦好啦,去啦,就下你個大小姐,
我:THZ呢,,
跟住我地搭車去沙灘,
去左西貢個沙灘,叫做西沙呢,
跟住沿路去沙灘有1條石灘,好多大石,
我同佢地行左上去玩,呀LOK咩YOYO,我就梗係等呀龍咩啦,
龍:嘩,你個大肥婆丫,好重丫,
我:你就肥丫,我好重?哼-0-
龍:講真咖,我好辛苦丫,
LOK:我都係丫,YOYO佢LEE個大肥婆都好重下,
YOYO:喂喂喂,你又話埋我?我邊肥?
跟住我同YOYO體諒佢地,落左黎自己行啦,
我地1路行,望見個沙灘愈黎愈近,就愈開心,
YOYO:你睇下,到啦,行快D啦,
我:好野丫,到啦,跑啦,
跟住我地拖住佢地跑啦,好開心,
去到即刻落左沙灘玩,玩得好顛下,
玩下水,又玩下沙,玩到濕哂,顛完之後,
就當然要靜下啦,我地兩對情侶手拖手行,
行LEE 1個沙灘,好浪漫呢,
龍:啑,睇下,LEE到有得BBQ咖,
LOK:係啵,,上去囉,BBQ好玩,
跟住我地4個人上去BBQ,LEE個BBQ係自助餐既,
我地就開始燒野食啦,拎左好多野食,
我:如果可以日日都禁開心就好啦,
龍:喂喂,咩你依家同我1齊好吾開心咩?
我:吾係,只不過LEE排係好吾得閒,好少時間好好休息下姐,
龍:好啦,我應承你啦,有時間我地去旅行,
我:係咖啦,哈哈,不過有排都冇時間啦,
龍:遲D放大假咪得啦,
我:係至好講,不過依家要做好D野,知嘛?
龍:知啦,老婆大人,
我:(笑)
YOYO:你地兩個真係好恩愛丫,
我:你都係姐,
YOYO:係鬼,佢丫(望住呀LOK)都吾識哄人既,
我:點會姐?呀LOK佢都幾好丫,
YOYO:好鬼好馬,
LOK:YOYO小姐,講到我禁差咖?
我:禁你有冇做得吾好先?
LOK:你話呢?我對佢已經好好咖啦,
YOYO:係咩?禁你對其他人咪好差?
LOK:吾係啵,我對個個都係禁既,
我:嗯嗯,我都覺得,
龍:好啦,仲講,快D食野啦,
我:OKOK,你燒俾我食呢,哈哈
龍:得啦,我梗燒俾你食咖,

跟住我地燒下燒下,燒到12點幾啦,
又玩又食,太開心啦,
不過係時間要走啦,
LOK:走啦,你地聽日都要番工,
我:係啵,都夜啦,走啦,
YOYO:我真係好吾捨得你丫,琪琪
我:吾好禁啦,我地放假就會搵你咖啦,
YOYO:好啦好啦,小心D啦,
我:知道啦,BYE BYE,

就係禁樣,我地4個就分開走啦,
我同呀龍搭車番屋企啦,
跟住番到屋企好[支力]啦,,沖完涼就訓著左嚕,,
到左第2日都係咁啦,,要番工,,
今日好想快D到放工丫,,哈哈,,因為放工之後我要去學整蛋糕呢-33333-"
所以我都好俾心機做野,,到左12點鍾,,
龍:琪琪,你依家放工好冇丫?
我:咁早就放?會吾會吾係咁好丫?
龍:點會姐?我話得就得啦,依家係食晏,好啦,以後你就食晏果陣放工啦,
我:咁樣丫,好啦,早D去到都好,你丫,快D去食晏啦,
龍:我吾食咖啦,我送你去啦,OK?
我:點得咖?你食晏啦,吾洗送我咖啦,
龍:食吾食都係咁姐,吾洗講啦,我送你啦,
我:下,,真係丫?
龍:係丫,傻婆,,
之後呀龍佢就拉住我隻手,去左停車場啦,
佢又[手查]車送我去啦,,
龍:仲吾打俾YOYO?(望住我笑)
我:哈哈哈,係啵,,吾記得左添,,
跟住我就打俾YOYO啦,
YOYO:琪琪,我黎梗咖啦,
我:嗯,我都係啵,
YOYO:我地係學整蛋糕既樓下等啦
我:OKOK,,
跟住好快就到啦,我諗住落車,
但呀龍佢捉住我隻手,好似吾俾我落車咁樣,
我:做咩事丫?傻瓜,,
龍:只不過我有少少吾捨得你姐,
我:話你傻瓜你盲真係傻瓜,我又吾係吾番黎既,
龍:哈哈,咁又係啵,