Ee23时尚网

登记注册
搜索
返回列表 发新帖
楼主: uyuqing

_`..'.Honey 甜芯 ╲''.咒愛(更新到 part 27)

呵呵  髮多D 古古俾我睇添吖~~
仲5出嘅~~!1

更新到Part29

哎..
自从果件姓"祖"名唔知乜鬼嘅蛋散过蛋散嘅蛋散搬左入来之后,
餐餐都无淡好食..
最抵死係要同距一间学校先死得仆街吖..
m"哩种日子我受够喇...!" 拍台ing ..
兰姨:小姐..小姐..你无事啊嘛!!
m"喔..无乜事..!(哎..终于翻到现实..!!)
兰姨"小姐快D坐低食早餐啦..!"
m"哇..係我最中意嘅饺子喔..!!"
兰姨"我就知道,小姐最中意食煎饺噶喇..来,快D食啦!"
m "係嘅,兰姨..."
我叉我叉我叉叉叉...
眨眨眼镜嘅功夫..我已经消灭左5,6只饺子...
J"有无咁好食吖..D咁油淋淋嘅嘢..!"
m"你唔出声唔人话你哑噶...咁多声气..啃你嘅三文治啦..!"
J"shit.."
m".shit 咩shit吖..你个番鬼佬,哈我无识鸡肠吖..."嗱.."!我俾左只中指手势距!
J"咁..咁係咩意思!?"
m"你当我蠢噶...点解要话俾你知咩意思啊..心照就好啦..!"
G"你地唔好一见面就吵啦..."
G"啊祖啊.你自细係美国长大..可能对中国嘅食物唔係好了解..
   但係,我地中国人不溜都对食好有研究噶..!"
m"公公吖..使乜同D蓝眼珠嘅番鬼佬讲咁多耶稣啊..距对我有种族歧视噶.
   哩D叫代沟吖..  
   唔怪距..鬼叫"乔治番薯"係距总统咩...
   可惜...  "拉登"嘅恐怖袭击竟然炸距唔死....."
G"小妍..唔好咁无分寸...!"
无计啦..啊妍继续食距嘅饺子咯..
啊祖睇住啊妍食得咁津津有味..唔多唔少有D心郁郁添..
距挪去只叉羹..叉左一只饺子,摆埋落个口度嚼左2嚼....
哇..真係好好味吖..
于是距又想伸只叉羹去叉多只..
m"喂..喂..番鬼佬你做乜吖??!偷我D饺子!!"
J"哇..原来D饺子入面有函噶..!"
m"车...鬼唔知你啊妈唔着内衣裤咩....!"
J"你...!"
m"你咩你..再望打爆你啊喇..係我地头都敢玩嘢!"
G:擦汗......
J"注意下你嘅修养...!"
m"係米想只抽啊你...!"
J"本来我都想忍你嘅..你唔好逼我出手喔..!
于是2只叉羹,叉住同一只饺子....
2个人嘅双眼出送住10万伏特嘅强劲电流....
一场"腥风血雨"嘅饺子大战即将拉开帷幕!
2,3下嘅手势..
饺子全盘落係做係对面台一位好慈祥嘅老人身上....
相信故事发展到哩度,大家都可以古到,老人嘅反映...
2名犯罪嫌疑人趁老人仲未发威嘅情况下,迅速逃离现场.....
m"厄...哩个...我係时候翻学啦!!"
J"係喔..都係时候翻学啦...!"
2个人一支箭咁冲左出门口....
之后啊妍有冲翻入来...将一包嘢递到去老人家嘅手入面...
m"厄...哩只吸油纸我用过.几好噶...希望帮到你喇....!
之后係公公嘅医生河东狮哮.....
2条友仔..吓到连书包都唔记得挪,就"肇事逃逸".....

兰姨:"一只...2只..3只...."兰姨默默咁係度数紧..
公公"啊兰,你係度做咩吖?"
兰姨:啊..老爷我数过噶喇...你块面度呢??一共係痴住左8只半饺子嘅..果半只係俾啊妍食左一半嘅饺子...!!"
公公."你......"
擦汗ing......

part 28

系我忍5住霖起你既时候,你会否同我一样
                              霖紧我..哩个为你抛弃左一切既女仔

岩岩来到哩间学校既时候觉得好陌生噶..
虽然而家都仲系觉得好陌生..
因为哩间系中国华侨子女既学校..所以应该算系贵族学校挂...
因为哩间学校D仔仔女女D老豆老母都系系中国发左达先移民来美国发展既
仲要距地同我一样都系讲中文既..
所以觉得同以前果间学校无乜分别!
不过好采既就系度..我识左2个好朋友,就系sucy 同Janey..

M"好鬼无聊啊..!哩间学校真系好"斋"啊....
S"你觉得无聊啊??!不如我带你去一个地方啊...你一定觉得好好玩既..!"
J"5通你讲既果个地方系果度??!!
Janey好似同sucy心有灵犀甘...
M"即系边度啊??!!"
S"去到米知咯..!"
之后就比距地2个扯住5知要去边...

M"哇..原来哩间废柴学校都有一个地方甘鬼靓既地方?!"\
距地带到我来到一个几鬼靓既平房前面,平房既周围有青山环抱,细水流长
仲传来阵阵既鸟语花香.....
离远就见到一大班人围住平房既门口5知系度做乜..
之后我又比距地拉住逼左埋去..班人既入边..
M"距地系...."无错,我见到入面有班男仔系度跳舞
J"距地系学校既街舞队来噶..传闻话全部都系我地学校数一数二既靓仔来噶...
  系米好犀利呢??睇住甘多靓仔跳舞,你仲闷5闷先...."
M"我觉得距地跳得好一般咋噢..!"系一个专业舞者来讲.距地真系跳得好一般
某女A:8婆..你讲乜也啊..5识5好乱讲喔..!.
某女B"米就系.抵委我偶像喔..!
某女C"哩条8婆系边贡出来噶..帮手扯距出去拉..5该!
D..
E..
F..
G..
..........
M:你地好咯喔..5发火当我hello kitty吖!!..
就系哩个时候,出现左一个十分之5和谐既叫声....
系sucy..
距比后面班人ong左落地...
M"你地班PK..."
之后我即刻扶起sucy...
J"喂..你无野啊嘛..!"
S"班seo婆..!"
之后系距班人度行左一个女仔出来...
个女仔都几靓女噶..电左个公主头甘...不过睇距个样...
古到距好人极都有限啦.....
距地正排系"三五成群,无个好人"
C"好串甘喔你...!"
M"关你叉事啊你...!
C"你..."好明显个女仔比我既态度吓左吓.."劝你5好甘串..5系你会后悔"
之后距挪只手指"督"左督我心口...
某女:边个5知道,cici姐系我地祖条女吖..知惊,你就识做D..!"
M"系么..比你讲岩左..我真系5知道播..!"
C"你系米做架两啊..!"
M"话知你地乜料啊..不过都好5到鸡饲料好多噶姐..!哈我朋友就5得.!
之后我好大力甘ong 左距落地...
果女仔比我ong左落地之后,变到好鬼死狼狈...
某女抓住我件衫领好鬼恶甘系度闹我
"你条痴线seo连cici姐你都甘ong你系米嫌命长吖.."
之后距递高只手霖住"掴"埋来既时候...
我一脚踢开左距..
其实我5知道我点解会变得甘够"僵"噶...
或者系以前我比人虾得太多拉..同埋由哩一刻开始,我会变得好坚强..
再5系要下下都要人系后面撑常果个邱雅妍喇....
J"啊yan..你傻左咩??哩D人5得罪得噶...!"
S"系咯."
janey同sucy一人拉住我一只手,暗示我5好同距地斗..
之后某女距5知道系边度挪左只空既啤酒樽来...
好凶神恶杀甘行左过来!睇情况应该系准备爆我樽...
但系我就真系甘够姜..
缩都5缩下..
janey同sucy已经吓到手腾脚震....
5知几时..距地已经"吞"到几米甘远..真系交友不慎吖.....
就系我准备接受现实既果一刻..
好戏剧性甘..有一把声响起左..
J"出面鬼杀甘嘈做乜野啊..!"
之后一个好高大既人影系人群入面行左出来....
系啊祖.....
之后果个叫cici既女仔即时转晒"态"...
坐系"鞑"地度..扮晒柔弱甘系度喊哭喊忽...
C".啊祖..条8婆哈你老婆仔啊..仲ong左我落地啊..你睇下..只手损晒拉..!"
我晕..甘既大话距都讲得出个..
又话损晒..皮都5见甩一D,血都5见流一滴既...
5去演奸交晒料拉....
之后啊祖好鬼有型甘行埋去扶起左cici...
之后cici顺势挨左埋去啊祖既膊头度..!
M"你算点啊?家阵玩英雄救美么?!甘seo多人死5见你地死..!"
J"啊yan 姐乜甘错荡啊??..你来"装"我跳舞呢??我都5介意既..
  但系,连我条女都恰..
  条数点计先?!!"
真系古5到..公公\距引"鸭"入室...
系公公面前掩饰得甘好..原来都系扮出来既....
M"真系古5到你系D甘既垃圾..原来哩个先系你既真面目..掩饰得几好啊...!"
C"啊祖..你地识噶咩??!"个cici仲扮到楚楚可怜甘..
J"我不溜都系甘噶拉..!笔数点计先?!"
M"挪你屎忽来计拉..!明明系哩条8婆推我朋友先既.!"\
J"系??甘你D朋友呢?"
我望左望周围...距2个去左边啊>>
z~Z~
系sucy既短信:
啊yan ..头先个场面太混乱喇..我头先爬围墙走左出来喇...
啊janey距因为身子弱..距都打的士走左拉..
班人好狼死噶..
你自己小心D啊..
不过安全起见..我翻到屋K即刻上网帮你稳定个"风水宝地"落葬..
嘻嘻,好朋友来噶嘛..
      爱你既sucy..
我晕..
哩D叫咩好朋友啊??...
J"点啊..你D朋友呢?!"
M"哩个问题问得好..岩岩走晒..!"超级无奈
J"5好再扮野喇..摆到明来系装我噶啦..仲要郁埋我条女添!
  5通你一直都暗恋我...5份气我条女..所以...."
啊祖系度阴阴嘴系度笑....
M"点解去到边度都比人屈..!"?
M"你信5信都好..总之我讲既系真话.."哩一个时刻...我霖左啊烯2次冤枉我既
  情景..
  果个雨夜既公园...同埋果个哀伤既河边..........
之后阿妍有神情恍惚甘定左系度...
啊祖:系我错觉嘛..点解我睇到距眼角好似有泪光甘...
J"你咩意思啊?"
啊祖好大力,好紧张甘捉住啊妍只手....
令啊妍既思想翻到现实...
M"意思就系..你D舞真系好差...!"
J"你....!"
C"你讲咩啊??8婆..!"
.....
沉默左一阵之后...
J"既然你评价我D舞差...敢5敢来一场??!"
M"无所谓."
J"好..你系女仔..拣你最拿手果样.!"
M"好...就拣我最屎果样咯..即系-----街舞"
啊祖用好难以置信既眼光望住哩个眼神甘坚定既一个女仔...
:究竟距系一个点样既女仔..??!!!
J"好..时间系今个星期日....地点再通知..!"
M"你中意!"之后啊妍好冷甘讲完哩句说话..然后专灯好大力甘撞左埋去cici个搏头度
  之后行出左人群度!
part29

之后既果几日..
啊妍同平时一样..无乜变化..
而啊祖就晚晚连舞练到好夜!
系屋企既楼梯度...
啊妍落楼梯既时候...甘岩撞到,岩岩练舞练到好夜既啊祖.....
睇住啊妍一D都5紧张既样..
啊祖好冲动甘用力捉住啊妍只手"请你尊重我地既比赛..!"
M"我好尊重..!不过,希望到时你5会输得太惨.!"
之后啊妍好大力甘松开左啊祖只手....
到左星期日...
早上...

S"咩你甘镇定噶??你今日就要同街舞队对战噶拉..你5惊输得太惨咩?!"
J"恩..啊yan你甘样, 我地好担心噶?"
M"放心喔..我有分数!"
Z~Z~
祖:即刻来大礼堂!
M"夷...睇来比赛开始咯喔..!我地行咯..!"
S&J:去边吖?

当sucy同janey推开左大礼堂栋门既时候..距地吓左一吓...
礼堂度全部座位坐满晒人..
梗系拉..靓仔喔..牺牲一下礼拜日又如何...
就系sucy同janey震惊紧学校舞台上面果班人既时候..同时都为啊妍担心...
要知道..
距地学校既街舞队.参加所有比赛都未输过噶...特别是系哩一个队长.....
唯独系啊妍好平静甘睇紧..!
M"假如你地想偷走,趁而家无乜人见到啊?"3
S"你点知我地想走噶."
J"无奈..."
M"经验之谈..."
S"我地好朋友来噶嘛..我似系甘无义气既人么??janey呵~~"
sucy即时转"态"....
J"系咯系咯." 配合紧唱双簧....
啊祖好似已经注意到啊妍距地既存在...跳得特别卖力......
快D出啦...GC啊~!
呵呵 加油哦  我支持你吖   出多D~~!
快d出啦.
...gc啊~!
要=作者更新佐我先可以发比大家啊~!

我都=紧~!

剧情好紧张啊!
我忍耐力有限啊...快D出啦
啊祖静静咁望住啊妍..
望住啊妍毫无表情既面孔..觉得距好似隐藏住D咩咁!
而啊妍竟然转身想走..
啊祖见到啊妍想走,距係舞台度跳左落来..所有人包括跳紧舞嘅都停低
左落来,而再场既观众都宁翻转身望住距地
J"我地嘅比赛仲未结束.."啊祖紧紧咁捉实距只手,好似惊啊妍会走咁!
C"5係惊输啊嘛?!咁又係嘅..都5睇下係边嗰,啊祖喔..你话赢就赢啊!"
啊妍见到果个cici讲嘢咁鬼串..好讽刺咁笑左笑..
J"你笑咩啊??"啊祖觉得啊妍既笑,有小小恐怖!距笑得令人觉得好心寒
啊妍好大力咁"fing"开啊祖只手!
m"我仲以为你定左比赛场地咁巴闭..原来就係係学校礼堂!
   你根本就5知道咩叫街舞.....
   讲明左,哩度全场都你中意你嘅fans...当然係企係你果一边,你觉得哩个比赛
   公平咩?!
   你话我输5起又好,点都好..假如你觉得公平嘅话,或者你觉得哩个比赛嘅
   水平就到哩度嘅话..
   咁!我认输喇~~!"
之后啊妍好高傲咁行左出去!
S"啊yan..."
sucy同janey都追左出去
J"啊yan ,点解你出左来嘅..你5比赛啦咩?"
m"假如距仲係我认识嘅距..距一定会追出来..我地只要放慢脚步就得喇.."
S"咁...."

啊妍走左之后,啊祖呆左係度..
距环视一下全场,的确...
98%都係平时偷睇距地练舞蹈,同埋成日送埋D低B情信果D花痴...
係哩一丈,距真係输左俾啊妍....

J"等阵..稳个地方我睇再俾过!"
果然,距仲係追左出来...
啊妍距地只係停低左係度,无宁翻转身!
m"中午1点正,係纽约大广场等,果个时候,係最多人嘅..都係最可能吸引观众嘅地方!"
J"点解5而家去!"
m"头先你跳得咁落力..俾自己2个钟头休息下咯!要赢嘅始终都会赢...!"

中午一点!纽约大广场
啊祖一行人係度静静咁等待啊妍距地嘅到来
远处,3个女仔挽住大包细包嘅嘢行紧过来..
睇得出距地笑得好开心!!
J"睇来你仲係好5认真咁对待我地嘅比赛!!"
啊祖距望住啊妍手上嘅嘢...
m"睇下边个可以笑到最后.."
m"开始啦!!"
之后啊祖好气愤咁行左上舞台上面,开始跳舞!"
随住啊祖距地跳得越来越卖力..围观嘅观众越来越多..
sucy都有D担心!"啊yan..越来越多观众啦..你惊5惊??!"
m"惊有乜用喔!!倒不如真真正正比一场!"
J"啊yan ..."
之后啊妍係广场一个角落度稳左个地方,果度离舞台好远,甚至连舞台都望5到!
S"啊妍,点解你5等距地跳完再上去舞台!??"
m"我头先讲过,要赢始终都会赢,5係咩?!"
S"但係.."
m"开始啦"
S"我地咩都无准备好~~!"
m"所以我头先先去买左扩音器啊..."
S"咁有点,啊祖距地有成套音响设备.."
m"扩音器挪来.."啊妍自己顾自己咁係度整0.
距挪左不手机出来,静静咁讲手机贴近扩音器摆放..
播歌..
声音虽然5係好清晰..但係30米只好都听到就得啦..
而啊祖距地根本就5知道啊妍距地去左另一边...更家听5到有其他舞曲嘅音乐...

而啊妍...
只有一个人係度独舞...
但係距完全5觉得孤单,反而好快乐...放低左距把长头发..跟住音乐起舞...
扭动...
嘴角带住微笑....
係一抹最真挚嘅笑容...
距嘅笑容,距嘅活力,距嘅舞姿好快就吸引左广场上面嘅人..
係美国咁紧张嘅生活节奏,竟然好多人纷纷为左距而停留.
sucy同janey距地好震惊距睇见到嘅嘢..
啊妍!!
居然令距地咁惊讶....距忘情咁舞动...飒爽嘅舞技.係啊祖距地5可以相提并论嘅..
难怪距咁自信,咁有信心...
距条起街舞丄来好似变左个人咁.."型"可以用一嘅"型"字来概括..
距地只眼定定咁跟住啊妍嘅身体...
哩一刻..距地爱上左街舞..
原来女仔跳街舞真係可以跳得型过男仔好多..
难怪会有咁多人为左距停低脚步啦

另一边..
啊祖同样好卖力咁跳紧...
直至到广场嘅另一边传来阵阵可以盖过距D音乐嘅呐喊声.....
哩一刻距先发觉..
舞台下面嘅人已经越来越少啦.....
距好似忽然霖到咩咁..
啊妍!!!!
距有望望左果边俾人头重重包围嘅果个角落..距个心有D5好嘅预感.....
之后距地一行人都好似心神领会到咩咁...
距地行左过去....
距地越过厚重嘅人墙...
终于跻身到人流嘅最前面...
距地睇到嘅係啊妍....
无咩高级嘅音响设备..只有一只扩音器同一台手机....
啊祖彻底震惊...
包括街舞队嘅成员仲有cici
望住啊妍活力嘅舞姿...
一种感觉讲5上来....就好似.....好似...
某人:"天生嘅舞者"
啊祖望左望隔离果个男人...
J"你係.."越睇越面善....
J"你係peter.."传闻话距係街舞嘅神话....
某人"嘘...专心D"距挪只手指贴住嘴唇......

个天开始落下做毛毛细雨...
但係一D都5减观众嘅热情...
有DD大胆嘅观众问:我可以同你一齐条嘛??!"
m"当然可以..."啊妍好开心咁回答....
之后陆陆续续有人行左出去,距地试住跟住啊妍嘅拍子跳...
雨慢慢咁大左...
啊妍,sucy,仲有janey,仲有其他人一齐好开心咁跳舞..
虽然距地嘅拍子5同,步伐都5同,但係从距地面上面嘅笑容可以睇到,距地好满足...
啊妍就好似一只天生就适合舞蹈嘅精灵
某人"距嘅舞蹈好大感染力...!"
J"距??!!"
J"或者只係撞采....我认识距咁耐..未见过距练习过~~!"
某人"5通你睇5出来....."
J"睇得出咩??"
某人"距嘅舞龄起码有9年以上......"
J"9...9年...!"
某人"后生仔...每个人想係一个方面闪耀自己嘅"光芒"距背后一定付出左
       好艰辛嘅泪水同汗水...."
J"你嘅意思係...."
某人"无人可以随随便便就成功..!"
J"距.....!"
某人"我可以断定距付出嘅努力一定俾你多.....!"
J"......."
某人"因为距擅长嘅舞蹈5止得街舞一种....hiphop..芭蕾..free style ..house等等..!"
J"你点会咁熟悉距..."
果个男人行左埋去啊妍度....
m"师傅...."
之后距地拥抱...
p"最经过得几好嘛.几时翻都5话声我知...!"
m"点解你会来?"
P"咁岩经过...见到你.!"
......

J"距叫距师傅....!"
J嘅朋友:著名舞蹈家Peter竟然係距师傅...距....!!"

夜晚....

饭台上面..
G"哈哈.peter师傅..难得今日咁有缘来我屋K食餐便饭..呵呵!
P"佬人家,你5使咁客气嘅..!"
G"要嘅要嘅..你之前咁照顾我地啊妍!难得啊妍距家下又翻左来喔..!!"
m"你地5好咁客气啦..又5係第一次见面..!"
之后厚重嘅开门声..
G"啊祖你翻来喇..快D埋来食饭..有客人!!"
J"爷爷我问你一个问题..啊妍係米已经学左跳舞好耐...??"
G"呵呵.点解咁问嘅..其实係咁嘅係啊妍7岁嘅时候,距遇到距师傅..
    睇到距跳舞觉得好好玩..
    可能係距地嘅缘分啦..我就俾啊妍跟距学舞..点知啊妍学上瘾..
    5止对街舞有情趣..仲想学埋其他舞添..
    我一向都好锡距..米由距咯.....!!"
J"咁..我翻房间先啦...!"
G"啊祖..你....!"
啊妍定左一定....
m"公公我上去睇下距先..!"
G"都好嘅..距好似5係好开心咁喔!"
啊妍敲左敲房门..
无人应...
之后距就开左栋门.....
房入面竟然无人........
之后啊妍静鸡鸡咁爬左上屋顶....
m"你真係係度..!!"之后啊妍好小心咁爬左过去...
J"你.你点会丄来噶??!"
m"真係妹仔大过主人婆..客家占地主!!哩个係我嘅地盘..
   你唔记得左你第一次来我屋K我係係边个位置?!!"
J"记得...哩个出场形式好特别!!呵~~!"
啊祖淋翻起来哩度第一眼就见到啊妍坐係楼顶度剥瓜子....
之后爷爷仲咋病逼啊妍等自己住係度...
先发觉原来自己係度已经快2个几月喇....
m"笑翻就即系无嘢啦...男人狗要溺得起,放得低啊嘛..."
J"哩句说话边个教你讲噶..!"
m"啊晞成日都讲....."啊妍口快快讲左出来添...
M"er....係一个朋友..!"讲到啊晞..个心就会有心痛嘅感觉...
J"应该5止普通朋友咁简单..!:
讲完之后,啊祖先后悔自己讲出口嘅嘢...点解距会咁在乎距口中餜嘅朋友呢??
m"距係我以前嘅男朋友..不过而家.."
J"係你飞距?"
m"係距飞我...!"
J"既然係距5识得珍惜你,你使乜要自己咁难受,去记住距!"
m"爱情5係要咁先深刻咩?!"
J"哩个係你肯係中国翻来嘅原因..!"
m"算係逃避嘅一种啦...甚至乎..我连我D好朋友都放弃埋!"好挂住猪滢....
J"点解会分开嘅.."
m"係一种解5开嘅误会...!"之后啊祖望住啊妍眼角嘅湿润..个心都好难过..
m"5讲D衰嘢..!"
之后啊妍拍左拍自己块面....
J"识你咁耐..我未见过你笑..!"
m "笑得太恐怖啦..所以费是吓亲人!!"
J"哈哈..咁我期待"贞子"嘅来临!"
m"过分.....!"
J"我承认我真係输左....!"
忽然啊祖好认真咁讲....
m"你.....5似係咁容易认输嘅人!"
J"但係我承认我真係输左俾你..你真係一个好特别嘅女仔....!"
之后啊祖定定咁望住啊妍......
啊妍俾距望到好5自然....
极度尴尬..
m"Er...我..我..去睇下公公同师傅距地..!"
之后啊妍好快咁爬左翻落去...
祖:"Yan .你真係一个好特别嘅女仔...我怕我忍5住..真係会中意你~~@"
感动ING...快D出啦~!
*滑块验证: