Ee23时尚网

登记注册
搜索
返回列表 发新帖
楼主: 八爪

[粵語] 征集歌手试唱<喜帖街>的重填词版本

F      零下细雪飞花  XXXXX XXXXX
     上季那 连衣的丝绒要困在我家中
     好风景 黄昏郊野或都市内沙龙
     同样绽放公主般的脱俗 最美那一种
     换上咖啡色  全天浅妆相 眼睫要加浓
     盒镜里 唇膏装 ...
xiii 发表于 2009-9-6 18:34

零下细雪飞花  毛衣披身 领巾沾湿很重   ...

其实呢...哩段意境句既尾音可能你误解左...

"重"有两个读音..近音"虫"同"仲"..如果唱成"仲"哩个音...就顺口好多:)

歌词后尾系为左押韵...."重"('仲'同音)  "中".."龙".."种".."浓".."溶"..等等

...棚内同样 爱慕...

意思系 摄影棚里面所有既工作人员...前面描写既系影紧套照既艺人..属于进行时..

相片系未出来..棚外既人系睇唔到个窝..爱慕唔到..呵呵..所以我用左个"内"字

不如你试试按照哩个版本唱一次....比我听完之后再改..好唔好 ?  :)
第一句后面 巾沾湿很重  有d绕口  如果系我 会改为  快要冷伤吧
杰克 发表于 2009-8-24 00:32

如果改左之后...就唔押韵咯:)
22# 八爪

好好好..等我试试先~~有好嘎交流,就会有进步.

我希望其他朋友都可以尊重人地嘎劳动成果...音乐系最好嘎精神粮食.希望大家可以珍惜.
hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
我翻唱左一下..
好求其的..
唔知我把聲啱唔啱...
http://www.yyfc.com/play.aspx?reg_id=2590264&song_id=4034838
唱的不怎麼好..
支持一下。
*滑块验证: